Saveti

Saveti

Nakon svakog koriščenja obrišite svoju kabinu tako što ćete obrisati sva stakla i metalne delove mekanom krpom, čime ćete ukloniti svu zadržanu vodu. Ovo će pomoći u sprečavanju stvaranja buđi i kamenca, posebno u oblastima gde je prisutna teška voda. Nagomilani kamenac je teško ukloniti

NIKAKO

ne koristite agresivna i abrazivna sredstva za čišćenje, jer ćete tako uništiti površinu ili zaštitni sloj na tuš kabini

ne koristite deterdžente u prahu. Bezalkoholni tečni deterdženti se mogu koristiti

ne koristite sredstva poput amonijaka, acetona i alkohola jer ćete njima trajno oštetiti tuš kabinu.

Fuge značajno doprinose ukupnom vizuelnom utisku podova I zidova u kupatillu.

Prljave fuge nisu samo vizuelni problem, one predstavljaju i rizik od oštećenja, vlage I plesni.

Odakle dolazi prljavština? Zvuči čudno, ali prljavština u fugama je često rezultat redovnog čišćenja. Ako pažljivo čistite pločice iznova i iznova, voda za čišćenje neizbežno će se zadržati u spojevima pločica.  Tada se u njih odlažu najmanje čestice prljavštine i kreča i izazivaju tipično prljanje.

Prejaka sredstva za čišćenje takođe mogu biti kontraproduktivna, jer se istroše i čak delimično unište fuge. To zauzvrat povećava rizik od naslaga prljavštine.

Zbog toga je potrebno redovno čistiti fuge I spojeve odgovarajućim sredstvima za čišćenje kako bi se očuvao njihov izgled i funkcija.

Preporučujemo sredstvo za čišćenje fuga MELLERUD koje je potrebno nerazređeno naprskati na fuge I pustiti da stupi na snagu. Sunđerom ili četkom protrljajte i isperite dobro vodom.

Proverite da li se prljavština uklanja!

Važno je da ne pokušavate ukloniti buđ deterdžentima dizajniranim za redovnu prljavštinu. Najbolji način za to je korišćenje profesionalnog sredstva za uklanjanje buđi MELLERUD za silikonske ili cementne fuge.

Nanesite ravnomerno na potrebno područje i pustite da deluje sat vremena. Ako je buđ posebno ozbiljna, ostavite nešto duže da deluje. Nakon toga sunđerom, četkom ili vlažnom krpom uklonite sredstvo I isperite vodom.

 

Pogledajte ponudu MELLERUD proizvoda na sledećem linku

Stvaranje tvrdokornih naslaga kamenca javlja se u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od kvaliteta vode. Na to koliko će biti taloženje kamenca na unutrašnjosti kazana utiče i učestalost upotrebe bojlera kao i zadata temperatura zagrevanja (kod viših temperatura dolazi do većeg taloženja kamenca). Kada se uzmu u obzir svi navedeni faktori, preporučuje se čišćenje kazana od kamenca na svake 2 godine eksploatacije proizvoda, dok u ekstremnim slučajevima (tvrda voda) proces čišćenja neophodno je sprovesti već nakon 6 meseci.

U čišćenju daske WC šolje sledite navedene korake:

Proverite sanitarni materijal pre upotrebe sredstva za čišćenje kupatila. Da li je presvlaka daske izrađena od duroplasta ili plastike? Kako je sa šarkama? Da li je to nerđajući čelik ili plastika?

Sredstvo za čišćenje WC-a može oštetiti površinu nerđajućih šarki i presvlaka od duroplasta, zato prilikom čišćenja koristite samo običan prašak

Upotrebite meku četkicu za čišćenje svih područja i površina presvlake sedalnog dela

Nakon što je ribanje završeno, možete ga isprati čistom vodom.

Preporučujemo proizvod čistač kamenca i mrlja od urina. 

Kako ćete postići ekonomičnost u potrošnji električne energije na zagrevanje tople vode zavisi prevashodno od navika potrošača. Ukoliko je potrošnja vode u domaćinstvu manja, odnosno ukoliko nema potrebe za dogrevanjem vode preko dana, onda je svakako isplativije bojler uključiti samo tokom noći, odnosno tokom jeftine tarife potrošnje električne energije. Ukoliko je dnevna potrošnja tople vode u domaćinstvu znatno veća, te prevazilazi zapreminu bojlera, onda se ekonomičnost u potrošnji električne energije postiže kada je bojler konstanto uključen.

Ne. Bojleri se moraju montirati u položaju onako kako je to predvideo proizvođač. Modeli bojlera sa oznakom „vm“ su predviđeni za visoku montažu to jest iznad sudopere, dok modeli sa oznakom „nm“ su predviđeni za nisku montažu, odnosno montažu ispod sudopere. U slučaju suprotne montaže došlo bi do nepravilnog rada uređaja, trajnog oštećenja i njegovog kvara.

Ne. Cev usponskog tuša se ne rotira.

Savijena cev je podesiva po visini. Ali je vašno napomenuti da nije predviđena da se prilikom upotrebe rotira.

Ukoliko se cev stalno rotira (pomera u stranu, okreće oko svoje ose), može doći do olabavljenja matice koja drži tu cev, prilikom puštanja vode tada će doći do potiskivanja te savijene cevi na gore, a na kraju čak i iskakanja iste.

Ne. Velika je razlika u modelima kuhinjskih bojlera koji su predviđeni za rad pod pritiskom (gde je predviđeno da tokom rada bojlera kazan može biti pod pritiskom do 6 bara – 0,6 Mpa), u odnosu na one modele koji nisu predviđeni za rad pod pritiskom. Kod modela bojlera koji nisu predviđeni za rad pod pritiskom, takozvani prelivni bojleri, radni pritisak kazana jednak je atmosferskom, a uloga slavine je da apsorbuje pritisak iz vodovodne mreže i pod minimalnim pritiskom sprovede vodu u kazan bojlera, koja se nakon zagrevanja pod istim pritiskom vraća u sistem vodosnabdevanja. NIskopritisni bojleri konstruisani su kao otvoreni električni akumulacioni grejači vode, odnosno kao otvoreni sistem, s toga prilikom instalacije zahtevaju niskopritisnu slavinu – bateriju.

Ne. Bojleri se moraju montirati u položaju onako kako je predvideo proizvođač, zbog tehničkih karakteristika samog proizvoda i njegove maksimalne funkcionalnosti. U slučaju neadekvatne montaže došlo bi do nepravilnog rada uređaja, trajnog oštećenja i njegovog kvara.

Protoci vode nisu jednaki na ručnom tušu(kod nekih modela i izlivu) i na tuš ruži. To može uticati na mešanost vode. Najizraženije može biti kada se za zagrevanje vode koristi protočni bojler koji prilikom promene protoka ne zagreva jednaku količinu vode.

Takođe kod tuš ruže se može primetiti razlika temperature vode ako je ruka bliža tuš ruži, odnosno pri zemlji gde voda pada. To nisu velike razlike ali se mogu blago osetiti. To je hlađenje vode tokom tog pada od oko 2m.

Prema važećim standardima creva za baterije su 350mm. Kod većine baterija mi ipak ugrađujemo creva dužine 400mm ili čak i duža.

Bez obzira na to nekada ni to nije dovoljno. Rešenje je postavljanje drugog, dužeg fleksibilnog creva (500mm ili 600mm). Ukoliko ni ta creva nisu dovoljna, postoje produžeci dužine od 100mm-1000mm.

Za pravilno funkcionisanje proizvoda, neophodna je adekvatna (stručna) instalacija (montaža) proizvoda. Ukoliko povezivanje nije pravilno, funkcija proizvoda nije potpuna. U nekim slučajevima nepravilna instalacija (montaža) može čak i oštetiti proizvod ili izazvati štetu na proizvodu ili u samom objektu.

Instalaciju svakog proizvoda bi trebalo da izvši stručno lice, pridržavajući se priloženog uputstva kao i osnovnih pravila instalacije. Pri tom koristeći materijale i elemente koji odgovaraju standardima koji važe kod ove grupe proizvoda.

Nakon montaže obavezno ispitati sve spojeve na insatalacijama, kao i funkciju samog proizvoda!

Kod uzidnih (ugradnih) elemenata instalcija obavezno izvršiti funkcionalnu probu pod pritiskom, pre uziđivanja odnosno pre postavljanja pločica ili drugih završnih elemenata.

Uz svaku bateriju u pakovanju je i uputstvo za montažu I održavanje. Na našem sajtu kod prikaza svakog proizvoda možete skinuti I odgovarajuće uputstvo za taj proizvod.

Sve baterije su različitih rastojanja od otvora na lavabou(mesto gde se ugrađuje) do izlivne tačke. Pre kupovine obavezno proveriti koja baterija odgovara na željeni ili već postojeći lavabo.

Održavanje proizvoda – Akrilne kade i tuš kade, plastični paneli
Naše preporuke da proizvode održavate na najvišem nivou su sledeće:

 • čistite redovno proizvode kako biste sprečili stvaranje kamenca, buđi i prljavštine
 • za čišćenje koristite toplu vodu i sapun, ili Cif krem. Izbegavajte korišćenje Cifa na metalnim proizvodima i delovima
 • Popravite baterije koje kaplju jer ćete na taj način sprečiti stvaranje kamenca i buđi
 • Sitne ogrebotine i abrazije mogu biti ispolirane mekanom šmirglom.

NIKAKO

 • ne ostavljajte sapun ili šampon na proizvodima jer će tako nastati fleke
 • ne ostavljajte upaljene cigarete ili vatru blizu akrilnih proizvoda
 • ne koristite za čiščenje sredstva iz domaćinstva poput acetona, varikine, parfema, losiona za posle brijanja ili jakog dezinfekcionog sredstva, jer ovi proizvodi mogu izazvati ozbiljna oštećenja na akrilu
 • ne koristiti druga abrazivna sredstva osim Cif-a
 • korišćenje aromatičnih ulja u vodi kade ne mogu oštetiti akril, ali ostavljanje njihove ambalaže u dodiru sa akrilom na duže  vreme može izazvati ozbiljna oštećenja.

Taoletni ormarić i ogledalo treba održavati na određen način i pridržavati se upustva. Neki od proizvoda u svojoj sadržini imaju umivaonike. Zato navodimo mogućnost prodiranja vode između umivaonika i zida ili susednog ormarića. Zbog toga treba popuniti fugu silikonskim kitom.

Za održavanje umivaonika upotrebite sredstva koja ne sadrže abrazivna zrnca. Preporučujemo sredstva koja istovremeno odstranjuju vodeni kamenac.

Čistiti i održavati vlažnom krpom.

Upotrebljavati blaga sredstva za čišćenje koja ne ostavljaju ogrebotine i koja u svojoj sadržini nemaju abrazivna zrnca.

Izbegavajte upotrebu organskih rastvarača i razređivača.

Proizvod je predviđen za upotrebu u zatvorenom provetrenom prostoru sa normalnom klimom i vlagom

Ne sme biti izložen neposrednom kvašenju ili polivanju vodom.

Održavanje proizvoda – Keramika – umivaonici, wc šolje i tuš kade
Naše preporuke da proizvode održavate na najvišem nivou su sledeće:

 • čistite redovno proizvode kako biste sprečili stvaranje kamenca, buđi i prljavštine
 • za čišćenje najbolje koristite toplu vodu i sapun, tečne ili kremaste proizvode za čiščenje. Obavezno dobro isperite proizvode jer ukoliko ostavite deterdžent dugo na proizvodima od metala može doći do korozije. Izbegavajte sredstva za čišćenje na bazi varikine i izbeljivača.
 • Popravite baterije koje kaplju jer ćete na taj način sprečiti stvaranje kamenca i buđi
 • Povremeno korišćenje blagih sredstava za otklanjanje buđi u skadu sa preporukama proizvođača, može biti korisno. Odmah nakon upotrebe obilno isprerite.

NIKAKO

 • ne stavljajte varikinu niti izbeljivač u vodokotliće – ovo može oštetiti unutrašnji mehanizam. Naravno, sredstva na bazi varikine su dozvoljnena za ribanje wc šolje.
 • Ne mešajte različita sredstva za čiščenje wc šolje jer u kombinaciji mogu stvoriti otrovne gasove.

Prilikom montaže bojlera molimo Vas da se pridržavate svih odredbi koje su navedene u tehničkom uputstvu za montažu i održavanje, a koje dobijate uz kupljeni proizvod. Kako biste ostvarili pravo na garanciju, neophodno je da montažu bojlera izvrši stručno lice koje je za te poslove kvalifikovano. 

Potrebno je samo da ostavite uključen bojler na glavnom električnom prekidaču, odnosno omogućite napajanje aparata električnom energijom, a dugme za regulaciju temperature na Vašem uređaju postavite u nulti položaj. Ukoliko se temperatura vode u kazanu spusti ispod 5°C, termostat će pokrenuti proces zagrevanja vode i na taj način sprečiti zamrzavanje vode u bojleru. Nakon postizanja temperature od 8°C, proces zagrevanja će se zaustaviti, i naknadno ponovo pokrenuti ukoliko se temperatura vode ponovo približi temperaturi smrzavanja.

Mg anoda pruža elektrohemijsku zaštitu na emajliranim površinama formirajući galvanski element (spreg) čime se kazan dodatno štiti od korozije. U zavisnosti od visine zadate temperature zagrevanja vode, kao i učestalosti upotrebe bojlera, magnezijumska anoda se troši u većoj ili manjoj meri, s toga je preporučljivo izvršiti njenu zamenu na svake 2-3 godine. Prilikom zamene Mg anode iskoristite priliku da ujedno očistite kazan od kamenca, jer ćete na taj način poboljšati rad i produžiti upotrebni vek uređaja.

Kod svih baterija je protok regulisan prema sopstvenom načelu Brige o Vodi – WaterCare na maksimalan protok od 7 litara/minuti.

U perlatoru može doći do taloženja kamenca ili nečitoća iz instalacija. Neophodno je skinuti perlator i očistiti.
Uložak perlatora potopiti u rastvor sirćeta i vode (1:10) i ostaviti da odstoji, zatim proprati ili čak mekom četkicom otkloniti ostatke kamenca. Ostatke sirćeta I nečistoća dobro isprati mlakom vodom.

Stvaranjem kamenca u otvorima na tuš ručici, može doći do delimičnog ili potpunog začepljenja tih malih otvora. Tada dolazi do krivljenja mlaza, nepravilnog i nejednakog prskanja.

Kod većine tuš ručica prskalice su gumene ili silikonske, i prilikom blagog pritiska na te prskalice nataloženi kamenac ispada.

Pored ovog načina može se blagim rastovrom kuhinjskog sirćeta i vode (1:10) prebrisati i zatim isprati kamenac.

Stvaranjem kamenca u otvorima na tuš ruži, dolazi do začepljenja tih malih otvora. Tada dolazi do krivljenja mlaza, nepravilnog i nejednakog prskanja.

Kod većine tuš ruža prskalice su gumene ili silikonske i prilikom blagog pritiska na te prskalice nataloženi kamenac ispada, i mlaz se ispravlja.

Pored ovog načina, tuš ruža se može potopiti u blagi rastvor kuhinjskog sirćeta i vode (1:10), zatim oprati mlakom vodom i prebrisati na suvo.

Kod nekih baterije izlivi dolaze odvojeni od tela baterija, pa je neophodna montaža prilikom ugradnje. Kod cevnih izliva (izlivi kružnog preseka) se mora voditi računa prilikom postavljanja.

U otvor na bateriji postaviti pažljivo u vertikalnom položaju priključak izliva, vodeći računa da se gumice ne “uštinu” te da se pozicionirajući prsten dođe do ivice otvora na bateriji(ni dublje, ni pliće). Te tek tada doteže stezna matica.

Kod cevnih izliva (izlivi kružnog preseka) se mora voditi računa prilikom montaže.

Priključak u otvor postaviti pažljivo u vertikalnom položaju, tako da se gumice ne “uštinu” te da se pozicionirajući prsten dođe do ivice otvora(ni dublje, ni pliće).
Te se tek tada doteže stezna matica. (dovoljno rukom)

Nakon zatvaranja vode, mi smo prekinuli dotok vode, ali u tuš ručici, crevu i izlivu se voda zadržava. Zavisno od pložaja ručice odnosno creva, ta zaostala voda se cedi do neke mere. Tako da u tom smislu to kapljanje se smatra normalnom pojavom.

Ukoliko se sumnja u neispravnost baterije, neophodno je skinuti tuš crevo sa prebacivača i tada proveriti da li voda stvarno curi, to jest da baterija ne zatvara. Na taj način se možemo uveriti i da li je u pitanju samo slivanje vode zaostale u tuš crevu odnosno ručnom tušu.

Nakon zatvaranja vode, mi mo prekinuli dotok vode, ali je voda ostala u tuš ruži i cevi usponskog tuša. Prskalice pružaju otpor ali zakoni fizike nam govore da će to da popusti u nekom momentu i da će neminovno doći do kapljanja.

Zavisno od tuš ruže (dimenzija, zapremina), od položaja (da je u horizontali, jer ukoliko nije može doći do jačeg kapljanja) od zaprljanosti (začepljenja) ova pojava može biti slabija ili jača.

Ovo se može dešavati i nekoliko sati po zatvaranju vode, a da nakon par sekundi povo stane. I ovo je normalna pojava, prema zakonima fizike.

Ukoliko se ipak sumnja da je baterija neispravna, da je to razlog kapanja. Neophodno je skinuti usponsku cev na samoj bateriji, gde se na priključku na telu jasno vidi da li voda možda izlazi iz tela, a da je pri tome ručica u zatvorenom položaju.

Baterija odn. ruža je ispravna, kapanje je normalna fizička pojava i to je isto i kod svih drugih proizvođača.

Nakon zatvaranja vode, mi mo prekinili dotok vode, ali je voda ostala u izlivu. Zavisno od modela baterije, odnosno izliva, na istoj voda se može slabije ili jače slivati još neko vreme.

Na ovo može uticati i zaprljanost peraltora.

Ukoliko se sumja da baterija propušta, neophodno je skinuti izliv obrisati priključak.

Nakon toga se možemo uveriti da li baterija zaista propušta ili je to kapljanje bilo ipak samo voda koja se zatekla u izlivnoj cevi.

Proveriti da li su ventili otvoreni? Ako jesu. Proveriti da nisu priključna creva uklještena i time prekinut dovod ili da nije nečitoća ( često bude kamenac iz bojlera ) začepila otvor u crevu.
Nečistoća može ući I do samog mešača, i tamo iazazvati začepljenje.
Ovakvi problemi ne podležu garanciji.

Nakon svake upotrebe obrisati vlažne površine čistom, suvom mekom (neabrazivnom) krpom, radi sprečavanje stvaranja fleka od kamenca i taloženja nečistoća.

Za redovno čišćenje hromiranih površina preporučujemo mlaku vodu i meku (neabrazivnu) krpu. Čišćenje blagim rastvorom kuhinjskog sirćeta (do 10%) i vode u odnosu 1 : 10 , zatim ispiranje čistom vodom, te brisanje suvom mekom krpom. Ovo čišćenje se ne sme vršiti kada je baterija topla, neophodno je da se sačeka da se površina ohladi.

Za čišćenje površina se smeju koristiti sredstva isključivo namenjena za čišćenje hromiranih površina. Pri tom mora se voditi računa o načinu korišćenju tih sredstava, vremenu koje pomenuta sredstva smeju delovati. Nepridržavanje uputstva za upotrebu, lako može da trajno ošteti proizvode . Zato se preporučuje veoma pažljiva upotreba istih!

Čišćenje vršiti isklučivo na hladnim površinama ! Nanošenje hemikalija na tople (vrele ) površine mogu izazvati dodatna neželjena dejstva, kao isparenja ili ošetećenja površina.

Sredstva koja služe za čišćenje kupatila ( na slikama sanitarije, pločice itd.) , često ne smeju da se koriste na hromiranim površinama. Pri tom mogu trajno oštetiti hromirane površine.

Za čišćenje ne koristiti krpe sa kojima su ranije korišćena agresivna sredstva . Takva sredstva ostaju u krpama, i lako mogu trajna oštećenja na površinama.

Oštećenja koja nastaju od agresivnih sredtava su najčešće trajna i narušavaju estetski izgled proizvoda.

PRIDRŽAVAJTE SE UPUTSTAVA ZA ODRŽAVANJE I VAŠE BATERIJE ĆE IMATI SJAJ KAO I PRVOG DANA!

Preporučujemo proizvod Grohe clin